Enllaços

Asociación Cultural Memoria Historica Democrática (Galícia)http://memoriahistoricademocratica.org/Associació dedicada a saldar arreu de Galícia el deute històric amb totes aquelles persones que sofriren la repressió franquista.
Amnistia Internacional (Estat Espanyol)http://www.es.amnesty.org/
La Ruta de la Vegonya. Ciutat de Mallorca. 2005http://totmallorca.net/hist2.aspL'Ateneu Llibertari Estel Negre i la Llista de la Memòria Històrica organitzaren, dia 19 de març, la Ruta de la Vergonya, un recorregut per la Palma del feixisme i la repressió. Carrers amb noms d'oficials, soldats, monuments als “caídos por la patria” omplen encara els carrers de Ciutat, i per això aquestes dues entitats reivindiquen, mitjançant aquesta activitat, que l'Ajuntament de Palma netegi la ciutat de tots aquests símbols vergonyosos i insultants per a les víctimes de la repressió franquista.
Memòria Llibertàriahttp://www.ixent.org/llibertaris.htmDe l'alçament franquista a la resistència a Mallorca. Un relat, des de l'òptica anarquista, de l'època de la II República, la guerra i el Franquisme a Mallorca.
Biografia del capità Alberto Bayo i relat del desembarcamenthttp://html.rincondelvago.com/alberto-bayo.htmlAlberto Bayo y Giroud nació en Camagüey (Cuba,1892) , de padre español y madre cubana. Estudió unos años en EE.UU y en España curso estudios militares. En el año1915 obtuvo el título de piloto militar en la escuela de Aviación Militar de Madrid. Participó en la campaña de Africa y sin que formara parte del grupo de aviadores que en aquella época dieron renombre a la aviación española,compartió las ideas progresistas y republicanas.En Barcelona, en los primeros días de alzamiento, colaboró para evitar el triunfo de los rebeldes. Su principal acción habría sido preparar y comandar la expedición que desembarcó en Mallorca [...]

Col.lecció Can Verga (Joan March Ordines)http://www.canverga.com/Web dedicada a la vida i obra del financer mallorquí Joan March Ordines
Joves i Republicans. La República a Manresa (1931-http://www.ajmanresa.cat/web/altreswebs/joves_republicans/index.htmlAquesta web ofereix els textos, les imatges, els documents i els manuscrits inèdits de l'exposició "Joves i Republicans. La República a Manresa (1931-1936)", que organitzà l'Ajuntament de Manresa i el Centre d'Estudis del Bages, amb motiu del setantè aniversari de la proclamació de la República.
Entre l'espasa i la parethttp://www.geocities.com/Wellesley/6879/Història de la Guerra Civil espanyola i catalana: un recull de les experiències de la Maria Caballeria i Terrades.
Els morts per la Guerra Civil a la Segarrahttp://www.mailxxi.com/guerracivil/L’any 1986, per encàrrec de l'historiador Josep Benet, aleshores director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, vam realitzar la recerca consistent a relacionar els combatents de la comarca de la Segarra morts en acció de guerra, ja sigui als fronts de combat o bé als hospitals militars de reraguarda. Aquella investigació s’emmarcava en una de més general consitent a conèixer amb el màxim d’exactitud la relació de tots els combatents catalans, d’un i altre bàndol, morts per la Guerra Civil de 1936-1939
Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunyahttp://www.memoriacatalunya.org/El dia 18 de desembre del 2002, un seguit de persones interessades en la recuperació de la veritat sobre el franquisme i les seves conseqüències sobre la societat, ens vam reunir amb la finalitat de coordinar esforços per avançar en la recuperació de la memòria històrica. Per tot això, s'acorda d'establir com a fins de l'associació els objectius que es detallen a continuació:

A) El treball per a la recuperació de la justícia, la veritat i la dignitat que cal restituir a les persones que foren sacrificades a conseqüència de la repressió franquista a Catalunya.
B) Els treballs de recerca que es desprenen de l'existència de fosses amb restes humanes, corresponents a víctimes civils i militars dels fets de guerra i de represàlies polítiques en el període 1936 - 1939 i en el període 1940 i endavant, que no han estat identificades [...]

Centre d'Estudis «Batalla de l'Ebre»http://www.memoriacatalunya.org/Entitat de Gandesa interessada en la recuperació de material bèl·lic, documental i cultural de l'època compresa entre els mesos de juliol i novembre de 1938, en què va tenir lloc la batalla més sagnant de la Guerra Civil.
Dones del 36http://www.riberaonline.com/dones36.html
Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Dehttp://www.cefid.uab.es/index2.htmlEl Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica és un Centre Especial de Recerca de la UAB format per més de vuitanta investigadors de diferents disciplines –historiadors, filòlegs, politòlegs, comunicòlegs, sociòlegs, economistes- especialitzats en l’estudi d’aquest període històric; la majoria estan adscrits a diversos departaments o grups de recerca de la UAB, però també en formen part professors i investigadors d’altres universitats catalanes.
Intel·lectuals Catalans a l'Exilihttp://hipatia.uab.es/exposicions/exili/exiliinternet.htm
Els nens de la guerra. Memòries de la nostra infantesahttp://oliba.uoc.es/nens/Exposició permanenent, a la xarxa, dedicada a totes les nenes i nens que hi han volgut deixar el seu testimoni, i als qui ja no ho podran fer.
Homenatge a l'exilihttp://www.gencat.net/err_notfound.htmlHomenatge públic promogut per la Generalitat de Catalunya als exiliats de 1936-39. Presentació, activitats previstes, exposició virtual, comunitats catalanes a l'estranger i enllaços i documentació al respecte.
La Generalitat de Catalunya a l'Exili (1939-1977)http://www10.gencat.net/gencat/AppJava/cat/generalitat/generalitat/origens/exili.jspDes de l'afusellament de Lluis Companys fins al retorn de Josep Tarradellas.
Amical de Mauthausenhttp://acte.pangea.org/amical/butlleti/index.htm
Història de l'Estat Espanyol. Segle XXhttp://www.xtec.es/~aguiu1/socials/hist10.htm
Asociación de Descendientes del Exilio Español http://www.exiliados.org/
Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH)http://www.memoriahistorica.org/
Foro por la Memoriahttp://www.nodo50.org/foroporlamemoria/inicio.htmFòrum per la Memòria és una organització que neix, des d'una perspectiva clarament vinculada a l'esquerra, però oberta a totes les persones de bona fe, amb la ferma convicció de lluitar contra l'oblit dels perdedors, per la defensa de la seva dignitat, però sense ànim de revenja, mirant cap al futur, buscant la incorporació de les essències vitals i dels principis polítics i ètics que van fer néixer l'esquerra, a les lluites actuals. Mitjançant la localització, senyalització i excavació de fosses comunes per a retornar les restes mortals dels caiguts a les famílies que així ho desitgin, l'ajuda i el reconeixement a expressos, repressaliats, exilats, excombatents, exguerrillers i als seus familiars, així com l'organització d'actes de divulgació i homenatges a tots els qui van sofrir com a conseqüència de l'alçament feixista del 18 de juliol de 1936, ens proposem recuperar aquesta memòria amb l'objectiu d'arribar a la veritat de l'ocorregut i que la nostra societat pugui mirar el futur sense complexos i sense més mentides.

Desaparecidos de la Guerra Civil i el Exilio Republicano (DESPAGE) http://www.nodo50.org/despage/Durante estos últimos años, el Foro por la Memoria y Despage hemos ido publicando en nuestras páginas web los mensajes que nos enviaban personas que buscaban a algún familiar, amigo/a, etc. desaparecido republicano por la dictadura franquista.
Hemos decidido unir en una única base de datos toda la información con objeto de facilitar la búsqueda de desaparecidos a las personas que buscan y a las organizaciones e instituciones y de promover el contacto entre las mismas.
Los usuarios podrán darse fácilmente de alta o registrarse en la página facilitando y verificando su correo electrónico. Podrán introducir y modificar sus datos personales y los datos (con fotografías si disponen de ellas) de las personas que busquen [...]

La Guerra Civil española (GCE)http://www.guerracivil.org Pàgina dedicada a la guerra civil dirigida per Manel Sanromà i un excel·lent equip que, a més a més, mantenen una interessant llista de distribució sobre el tema. Ofereix imatges, materials audiovisuals, articles d'investigació, etc.
Los campos de concentración franquistas (1936-1947)http://www.riomon.com/
Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionaleshttp://www.brigadasinternacionales.org/El principal objectiu de l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals (A.A.B.I.) és recollir el llegat històric de les Brigades Internacionals.
L'A.A.B.I. és una associació pluralista, no lucrativa, participativa i oberta en la qual tenen cabuda quantes persones s'interessin per col·laborar en mantenir i difondre la memòria dels Voluntaris de la Llibertat i actualitzar el seu exemple solidari.
Una de les tasques prioritàries de la A.A.B.I. és la localització d'arxius i materials documentals sobre els brigadistes amb la finalitat de reunir-los en el Centre de Documentació de les Brigades Internacionals, situat en l'Arxiu Històric Provincial d'Albacete i obert a particulars, historiadors i investigadors interessats en el tema.
Portal del exiliohttp://www.portaldelexilio.org/Aunque a lo largo de la historia de España ha habido numerosos exilios por razones políticas, el exilio trágico por antonomasia, por encima de todos los demás, ha sido el provocado por la guerra civil de 1936-1939.

La imagen de la última salida, la larga fila de fugitivos llenando las carreteras catalanas hacia la frontera francesa, es la imagen de la mayor tragedia padecida jamás por "una de las dos Españas", expulsada de su patria, aterrorizada por las noticias que llegaban de la feroz represión de los vencedores [...]
Campament de Formenterahttp://www.campamentdeformentera.es/index.htmPàgina web sobre l’antiga colònia penitenciària de Formentera, situada a La Savina. Com a colònia militaritzada, depenia de la presó provincial de Palma de Mallorca. Campament fou un dels més durs centres de reclusió de les Illes Balears, si no el més dur, segons afirmen alguns testimonis i investigadors.
Todos los nombreshttp://www.todoslosnombres.org/Web que pretén la creació d'una base de dades amb tota la informació disponible sobre la repressió franquista, individualitzada i organitzada segons la tipologia repressiva (desapareguts, afusellats, exilats, presoners a presons o a camps de concentració espanyols, francesos, alemanys, argelians, austríacs, etc.)
El bloc de na Joanahttp://bloc.balearweb.net/616Bloc personal amb interessant contingut sobr la recuperació de la memòria històrica
Els fideushttp://www.fideus.com/Portal amb informació sobre la recuperació de la memòria històrica i activitats republicanes a Mallorca
Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica de Cuencahttp://www.armhcuenca.org/
Arqueologia de la guerra civil en Somosierra http://www.angelfire.com/cantina/montejo/Web amb fotogaleries i explicacions de fortificacions de la Guerra Civil en el front de Somosierra.
Asociación Bente d´Abiento http://bentedeabiento.blogspot.com/Associació cultural aragonesa que té com un dels seus objectius l'organització d'activitats per a promoure la recueració de la memòria històrica.
Asociación Pozos de Caudéhttp://www.nodo50.org/pozosdecaude/A deu quilòmetres de Terol es troben els pous on foren llançats els cossos de 1000 civils republicans assassinats entre agost de 1936 i desembre de 1937.
Asturias Republicanahttp://www.asturiasrepublicana.com/Informació al voltant de la Primera i de la Segona República a Astúries. Hi trobareu un llista de persones jutjades i afusellades durant la Guerra Civil
Abraham Lincoln Brigadehttp://www.geocities.com/CapitolHill/9820/spain7.htmlBRIGADES ABRAHAM LINCOLN. Els herois que ajudaren a la II República.
The Welsh International Brigadershttp://www.geocities.com/brigadistasdegales/index.htmlHomenatge a les Brigades Internacionals del País de Gales. Inclou fotografies dels memorials dedicats a aquests voluntaris antifeixistes.
Centro de documentación y estudio de las Brigadas Internacionaleshttp://www.uclm.es/lamusa/paginas/miscelanea/brigadas.htmLa província d'Albacete fou un dels enclaus principals dels brigadistes que vingueren a socórrer la República.
Col·lectiu Reflexióhttp://es.geocities.com/jove_reflexio/Col.lectiu jove del municipi de Benicàssim que es dedica a realitzar, entre d'altres, activitats per a la recuperació de la memòria històrica.
El bombardeig de Barcelonahttp://www.idep.es/juliansite/bombardeo/castellano/intro2.htmlEl bombardeig de Barcelona durant la Guerra Civil, contat a través d'imatges i sons. Aporta testimonis, cartells, etc.,...
Fossa del cementiri de Manresahttp://www.guiamanresa.com/fossa/catala/1/index.htmLa fossa comuna del cementiri de Manresa conté les restes de 296 soldats republicans procedents de diversos punts de l'Estat Espanyol. Aquesta web ofereix una llista amb els seus noms, així com altres 109 noms de persones mortes allà en els hospitals de campanya.
Miquel López Crespí - Memòria històricahttp://bloc.balearweb.net/425Bloc personal de l'escriptor Miquel López Crespí sobre l'antifeixisme, l'antifranquisme i la lluita per la democràcia a Mallorca.
Catalunya sota el Franquismehttp://www.xtec.es/~aguiu1/socials/catalunyasotaelfranquisme.htmPàgina amb abundant informació sobre el període franquista a Catalunya.
Memoria Histórica. Asturiashttp://memoriahistorica.blogia.com/Web asturiana dedicada a la recuperació de la memòria historica.
Almendrón.com. Una ventana al mundo cultural, artístico y políticohttp://www.almendron.com/tribuna/?cat=14Secció de recull d'articles sobre la memòria històrica apareguts en premsa, dins el web personal de Miguel Moliné Escalona.
Radiocablehttp://www.xpress.es/radiocable/esp-piedrafita.htmLa primera ràdio espanyola a internet amb diversos reportatges sobre les fosses d'assassinats republicans.
Santa Elena de Jamuz (León)http://www.aytosantaelenadejamuz.com/memoriahistorica.htmPàgina municipal dedicada a la memoria histórica.
Associació Catalana d'Expressos Polítics del franquismehttp://www.conc.es/exprespol.L'Associació Catalana d´Expresos Polítics té com a finalitat reivindicar i lluitar per la normalització de la Memòria Històrica. Un passat històric manllevat pel règim franquista i alhora protagonista d´un dels períodes més terribles de la història de l´Estat Espanyol. Els seus membres són part dels centenars de milers de repressaliats pel règim criminal de Franco.
Muerte en el vallehttp://www.muerteenelvalle.com/introsp.htmlPàgina dedicada a donar a conèixer el documental "Muerte en el Valle", vetat en territori de l'Estat Espanyol, i que ha rebut diverses mencions i crítiques excel.lents als USA i Regne Unit, i on la periodista Christina Hardt intenta esbrinar les circumstàncies de la mort del seu padrí, Francisco Redondo Pérez, assassinat pels feixistes per oferir refugi a guerrillers antifranquistes.
Indymedia Barcelona. Entrevista amb l'historiador Paul Prestonhttp://barcelona.indymedia.org/newswire/display/80501/index.phpPaul Preston, historiador: "Las fosas comunes de Irak no difieren de las de Franco [...] Con Franco comenzaba para "los derrotados" una era de terror que el autor de Las tres Españas del 36 (Premio Así Fue, 1998) no duda en comparar con el régimen de Sadam Husein, "por la represión y la crueldad".
Paisajes de la guerrillahttp://www.periquete.memoriahistorica.org/"Bienvenid@s a este "recorrido virtual" por paisajes españoles que un dia conocieron el valor y el miedo, el frío y el hambre, la injusticia, el compañerismo o la soledad mas absoluta, la muerte o la traición. Tiempos en los que sobrevivir una semana, un día, o simplemente una hora más, era la única esperanza. Tiempos en los que la vida de un ser humano tenía escaso valor."
Asociación de jóvenes de la comarca del Jertehttp://www.nodo50.org/jertejoven/Pàgina web de l'associació de joves del Jerte amb informació i suport al moviment de recuperació de la Memòria Històrica
Sociedad Benéfica de Historiadores Aficionados y Creadores http://www.sbhac.net/Espai web amb una secció important dedicada a conservar, estudiar, i reivindicar la memòria republicana
La Cucaracha. The Spanish Civil Warhttp://lacucaracha.info/scw/music/Pàgina dedicada a la memòria de les víctimes del feixisme i de la Guerra Civil Espanyola. També conté música de la Guerra Civil que es pot descarregar.
Zona Republicanahttp://www.zonarepublicana.da.ru/Portal republicà, amb notícies, llibres, documentals, cartells, fotografies, etc., ben actualitzat, que constitueix una de les més importants fonts d'informació republicana dins Internet
Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)http://www.raco.cat/Projecte que permet la consulta i lectura completa a través d'internet d'un conjunt de revistes en català de caire científic, cultural i erudit. Impulsen el projecte universitats catalanes i la Generalitat de Catalunya, entre d'altres institucions.
Història Moderna i Contemporània (HMiC). Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)http://www.raco.cat/index.php/HMiC?$currentJournalPublicació electrònica de primer ordre a l'àmbit científic i en la difusió de la recerca històrica i historiogràfica d'època moderna i contemporània. Des del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), us convidem a participar de forma activa amb nosaltres, compartint i difonent aquelles idees, articles i recerques que proposarem des de HMiC i que envieu vosaltres. La revista és elaborada i està dirigida a tothom qui tingui interès en elaborar nova recerca, difondre-la, llegir-la i discutir-la.
Bases per a una nova transicióhttp://www.raco.cat/index.php/HMiC/article/view/22060/21894Article de l'historiador Josep Fontana, que és una reflexió acurada i crítica del procés de transició política a l'Estat Espanyol, després de la mort de Franco. És el text de la conferència de cloenda dels XXXIII Premis Octubre, per l'autor el dia 30 d'octubre de 2004 a la seu central de la Universitat de
València, i que fou parcialment reproduïda en el núm. 1064 la revista El Temps (2-8 novembre
de 2004, pp. 32-35), amb el títol de Bases per a una nova transició.
Archivo Central del Ministerio de Educación y Cultura http://www.mec.es/cide/archivoBase de dades des de la què es pot accedir a les fitxes catalogràfiques d'un fons arxivístic especialitzat en educació, a on s'inclouen nombrosos documents del període 1936-1939.
Archivo General de la Guerra Civil Españolahttp://www.mcu.es/lab/archivos/aguerracivil/SGV.html A la pàgina del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte es pot accedir al catàleg del Archivo de la Guerra Civil Española que conté fons documentals com l'Archivo Bruno Alonso, els arxius fotogràfics de Robert Capa, Albert-Louis Deschamps, Kati Horna i els germans Mayo, col.leccions de cartells, premsa, i, fins i tot, fonts d'història oral relatives a la Brigada Internacional de Abraham Lincoln i l'Exili Espanyol a Mèxic.
Espagne au coeur http://site.voila.fr/espana36 Pàgina creada i mantinguda per Charles Farreny, fill d'un refugiat català a França, que conté una documentació excel·lent i es manté permanentement actualitzada.
Memoria del exilio. Poyecto Clíohttp://clio.rediris.es/index_exilio.htm
Biblioteca del Exiliohttp://www.cervantesvirtual.com/portal/Exilio Web promoguda per la REDER (Red de Estudios y Difusión del Exilio Republicano), el GEXEL (Grupo de Estudios del Exilio Literario) i la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, amb l'objectiu de reunir un fons especialitzat en l'exili republicà de 1939 i posar-lo a l'abast de totes les persones interessades.
Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-1939)http://www.guiamanresa.com/bombardeigs/1/index.htmlDurant la Guerra Civil (1936-39) Manresa patí dos bombardeigs de l'aviació franquista:
- el del 21 de desembre de 1938, que produí un total de 33 morts identificats
- el del 19 de gener de 1939, que produí un mínim de 2 víctimes mortals [oficialment, no n'hi hagué cap).
Els bombardeigs tingueren lloc durant les darreres setmanes de la guerra, quan aquesta ja estava completament decantada a favor de l'exèrcit franquista. L'objectiu era clar: desmoralitzar completament la població civil.
A Catalunya els bombardeigs aeris van provocar la mort de més de 5.000 persones, la gran majoria de les quals eren dones i criatures.
Catalunya fou un banc de proves del que s'esdevingué poc després a la II Guerra Mundial, quan les potències contendents aplicaren les tàctiques aèries que havien experimentat al nostre país.
Aquest web pretén donar a conèixer un capítol tràgic força desconegut de la nostra història més recent i recuperar i recordar els noms i les històries de les persones que moriren a Manresa, víctimes innocents d'aquesta aleshores nova forma de terror bèl·lic.
Fòrum per la Memòria del País Valenciàhttp://www.forumperlamemoria.org:80/Donar a conèixer la història dels milers i milers de republicans i republicanes que foren víctimes de l’extermini polític del franquisme per defensar la llibertat, la democràcia, i l’ordenament constitucional, és un dels nostres objectius. No ens mou cap ànim de revenja, però sí exigim la justícia històrica que es deu a la seua memòria.
Fora símbols feixistes de Lleida. CGT-OSANhttp://personal.auna.com/1917/simbolsfeixistes/Pàgina web des de la qual la Confederació General del Treball de Ponent i Endavant-OSAN impulsen la recuperació de la memòria històricaper tal d'unir esforços en una campanya unitària amb voluntat d’ampliar-la a tota la societat civil lleidatana. S'hi denuncia l’existència a la ciutat de Lleida de carrers i blocs que duen el nom de personatges que van participar activament en el règim del General Franco i que van ser actors necessaris en la dictadura que assassinà, empresonà i reprimí milers de catalanes i catalans que defensaven la llibertat.
Memòria Virtual de la gent gran. Barri de Sant Martí. Barcelonahttp://www.memoriavirtual.org/Projecte multimèdia sòcio-educatiu del barri de Sant Martí de Barcelona en què alumnes i persones grans col·laboren conjuntament per recuperar la memòria històrica del districte a partir de les trajectòries vitals daquestes persones grans.
República i republicanismehttp://republica-republicanisme.uab.es/Recurs a internet del Departament dHistòria Moderna i Contemporània de la UAB, amb el suport del Centre dHistòria Contemporània de Catalunya, per a la recuperació de la memòria democràtica, de reflexió sobre les dues etapes republicanes i de divulgació.
L'Arxiu de la Democràcia [Alacant]http://www.archivodemocracia.ua.es/index.asp?idioma=_valMemòria documental de la transició i consolidació democràtica a Alacant. El projecte d'Arxiu de la Democràcia és una iniciativa del Vicerectorat d'Extensió de la Universitat d'Alacant que es va iniciar l'any 2004 i que continua vigent, amb la incorporació de noves donacions de documentació. L'origen i composició del fons documental i col·leccions prové de donacions d'arxius personals i associacions alacantines.
Indústries de guerrahttp://industriesdeguerra.blogspot.com/Blog que pretén recuperar la memòria d'un episodi fonamental de la nostra història: la creació de les indústries de guerra pel govern català durant el període 1936 i 1938. Particularment interessa conèixer les armes que es produiren ex novo, com el cas del subfusell LABORA FONTBERNAT, entre d'altres.
Centre de Documentació Antiautoritari i Llibertari (Cedall) http://www.cedall.org/cedall100.htmCentre de documentació per la difusió de la memòria històrica antiautoritària i llibertària dels fets esdevinguts a l'Estat Espanyol al llarg del segle XX relacionats amb els corrents de pensament polítics i socials.
Srebrenica, la vergonya d'Europa http://www.guiamanresa.com/srebrenica/cat/00/index.htmlWeb en memòria de la massacre de Srebrenica (Bòsnia) ocorreguda el mes de juliol de 1995. Informes, testimonis, notícies, imatges, vídeos i enllaços sobre el genocidi.
Memòria democràtica [Sabadell 1939-1976]http://www.memoriademocratica.org/La memòria democràtica de Sabadell durant l'època franquista és d'una riquesa i d'una complexitat difícils de fer cabre en qualsevol text o imatge. En aquesta pàgina no hem pretès sinó donar elements per construir un espai en què el record i la reflexió sobre la història d'una ciutat i la seva gent puguin ser el resultat d'una experiència interactiva.

Aproximació al Franquismehttp://www.xtec.net/~jfierro/franquisme/index.htmTreball-WebQuest per 4t d'ESO i Batxillerat de recuperació de la memòria històrica a través dels seus testimonis realitzat per professors del Col·legi Teresianes de Gràcia de Barcelona.
Centre de Documentació Maria Mercè Marçalhttp://www.centredocumentacio.org/Centre creat amb la voluntat de preservar la memòria de lesquerra independentista, especialment des dels anys 1970 fins lactualitat.
Fer memòria de la dictadura franquistahttp://www.vilaweb.cat/www/diariescola/noticia?id=1613125Reportatge del Diari de l'Escola de VilaWeb explicatiu de la dictadura franquista. Hi trobareu informació sobre les iniciatives de recuperació de la memòria històrica
Les cinc infermeres de la Creu Roja maltractades, violades i afusellades a Manacorhttp://www.mallorcaweb.net/lopezcrespi/com_vaig_escriure2.htmEspai que l'escriptor Miquel López Crespí dedica a explicar, entre d'altres coses, com va començar en ell l'interès pel cas de les infermeres de la Creu Roja, assassinades a Portocristo.
Daria i Merces Buxadé Adroher, In memoriamhttp://www.flickr.com/photos/etecemedios/128540177/Pàgina web en memòria de Daria i Mercedes, dues de les cinc infermeres de la Creu Roja de Barcelona assassinades a Manacor per membres de la CEDA y de Falange.
La Guerra Civil Española. Congreso Internacional.Madrid.27,28 y 29 de noviembre de 2006http://www.congresoguerracivil.es/index.cfmMadrid 27,28 y 29 de noviembre de 2006
Coordinador del Congreso:
Santos Juliá
Catedrático de Historia Social y Pensamiento Político de la UNED (Madrid).

Comité Científico:
Alicia Alted, José Álvarez-Junco, Juan Manuel Bonet, Fernando García de Cortázar, José Carlos Mainer, Pablo Martín Aceña y Carme Molinero.

A los setenta años de su comienzo, la Guerra Civil Española no ha dejado de plantear interrogantes, levantar pasiones, inspirar obras de arte, suscitar polémicas. Lejana en el tiempo, pero muy viva en la memoria, sobre ella parecía haberse dicho ya todo lo posible: historiadores, politólogos, sociólogos, pero también pintores, poetas, novelistas, cineastas, se han ocupado de desentrañar sus causas, indagar en sus significados y sus representaciones, levantar el balance de sus resultados. Un enorme caudal de letra impresa y de creaciones literarias y artísticas se ha acumulado durante estas siete décadas que nos separan de aquel 18 de julio de 1936 en que un golpe de Estado militar dio origen a una guerra devastadora.
Morts de la Guerra Civil al cementiri d'Alpicat. Civils, militars, ajusticiatshttp://www.alpicat.org/historiaguerracivil/Aquesta pàgina pretén aportar un gra de sorra en la recuperació de la memòria històrica de la Guerra Civil i de les persones que hi van trobar la mort, i ajudar en tot el que sigui possible perquè els familiars de les víctimes trobin el lloc on reposen, definitivament, els seus. Volem recordar aquelles morts inútils d'innocents que no entenien de bàndols, homenatjar aquelles persones víctimes de la primera repressió franquista a Catalunya i aquells darrers assassinats de la violència revolucionària; tots els que van tenir un racó al cementiri d'Alpicat.
Durant la investigació duta a terme per escriure la història d'Alpicat, a finals de la dècada dels vuitanta, vam localitzar una llarga llista de persones enterrades al cementiri d'Alpicat durant la Guerra Civil. Després d'uns anys de dilació, hem completat aquella llista de defuncions amb les inscripcions que consten al Registre Civil i al Registre Parroquial, i hem elaborat una base de dades amb 418 persones.
Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca (ARMHM)http://www.memoriadelesilles.org/html/armhm/armhm.htmL’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca està formada per un col·lectiu de ciutadans i ciutadanes compromesos amb la recuperació de la memòria històrica de Mallorca en relació als fets de la guerra civil i la posterior repressió franquista. El motiu que va impulsar la seva creació va ser la seva voluntat de recuperar la dignitat i honorabilitat de les víctimes de la guerra civil i de la repressió a Mallorca, així com una part de la història de la nostra societat que consideram que no s’ha explicat ni amb rigor ni amb el respecte necessari cap a aquestes víctimes.
L’ARMHM és independent de qualsevol altra organització, no té ànim de lucre ni tampoc d’exclusivitat en el tractament de la memòria històrica a Mallorca.
L’àmbit principal d’actuació de l’ARMHM es circumscriu a Mallorca, no obstant es pugui complementar aquest àmbit amb qualsevol altra referència geogràfica (autonòmica, estatal o internacional) relacionada amb les activitats de l’Associació, en especial el conjunt de les Illes Balears.

Salvador Puig i Antichhttp://www.salvadorpuigantich.info/?sec=iniciPlana dedicada a Salvador Puig i Antich (Barcelona, 1948-1974) anarquista català, actiu durant els anys seixanta i començaments dels setanta que va morir executat pel règim franquista després de ser jutjat per un Tribunal Militar i condemnat com a culpable de la mort d'un guàrdia civil a Barcelona.
Fosa común de Vélez-Málagahttp://fosacomunvelez.shinranet.comPàgina web a càrrec de l'historiador Miguel González López, el qual du a terme un treball d'investigació sobre la repressió a la comarca de La Axarquía (Màlaga)i que ha confegit una base de dades sobre una fossa comuna localitzada a Vélez-Málaga. Hi ha constància que molts dels familiars dels executats es troben actualment residint a les Illes Balears.
Radio Nizcorhttp://www.radionizkor.org/El Equipo Nizkor considera que el primer paso en la lucha contra las violaciones a los derechos humanos es la información, clara, precisa y a tiempo. Es mucho más fácil matar, torturar o violar derechos cuando se hace en secreto. Por eso hemos creado estas páginas, donde encontrarás la información de los conflictos y situaciones más graves, así como la información necesaria para poder organizarte de la manera más eficaz posible.
Projecte de LLei del Memorial Democràtichttp://www10.gencat.net/drep/binaris/Llibre_Projecte_Llei%20Memorial_tcm112-51527.pdfProjecte de LLei del Memorial Democràtic.
Generalitat de Catalunya.
Departament de Relacions Institucionals i Participació.
Programa per al Memorial Democràtic.
Legislatura 2003-2006.
Emili Darder Cànaves (Palma 1895-1937). Biografiahttp://www.ibalears.cat/emilidarder/index.htmMetge, intel·lectual i polític. Llicenciat en medicina per la Universitat de València (1915), va ser el cap de la secció d'epidemiologia de l'Institut Provincial d’Higiene de les Balears. Com a metge, divulgà els avanços sanitaris i treballà per a la higiene social.

També destacà pel seu compromís cívic a favor de la llengua, la cultura i el país: Fou un dels fundadors de l'Associació per la Cultura de Mallorca (1923), - precedent immediat de l’Obra Cultural Balear -, de la qual fou president (1925-31). Com a intel·lectual, va escriure articles de caràcter polític i cultural en diverses publicacions, com La Nostra Terra i el Calendari Mallorquí, i de caràcter mèdic a la Revista Balear de Medicina i en el Boletín del Colegio Provincial de Médicos de Baleares [...]
Il.lustres de les Illes Balearshttp://www.ibalears.cat/L'espai web ibalears.cat el promou l’Obra Cultural Balear i està destinat a donar a conèixer els personatges il·lustres de les Illes Balears. ibalears.cat acull pàgines web monogràfiques amb biografia, imatges
i textos de les personalitats més rellevants de la història de les Illes Balears.
Bloc Ixent. - Memòria Històricahttp://www.nodo50.org/ixent/memorhistor.htmSecció del bloc Ixent dedicada a la memòria històrica de la Guerra Civil, el moviment obrer, la repressió franquista a Mallorca i a les Illes Balears
Associació per a la memòria històrica i Democràtica del Baix Llobregathppt://www.memoria-antifranquista.comAssociació per a la memòria històrica i Democràtica del Baix Llobregat
Memòria Històrica d'Esporleshttp://memoriaesporles.balearweb.net/[...]Puix que la veritat, la justícia i la reparació són drets inalienables de les víctimes de la repressió franquista, aquest espai s'obre amb la intenció de dur a terme una recerca oberta i participativa sobre:

-la repressió franquista a Esporles
-les accions encaminades a la recuperació de la memòria històrica que s'han fet fins ara
-proposar iniciatives que podrien fer-se d'ara endavant

Entrades recents

Homenatge als lluitadors antifeixistes

Homenatge als lluitadors antifeixistes: José Humberto Baena, José Luis Sánchez Bravo, Ramón Gracía Sanz, Juan Paredes Manot (Txiki) i Ángel Otaegui,  assassinats per la dictadura franquista el 27 de setembre de 1975.
Dia 30 de setembre a Àgora (Reina Cristina, 34 Palma), a les 19 hores. 

img-20160915-wa0001

  1. Acte sobre Justícia Democràtica Desactiva els comentaris
  2. Estrena del documental “Bayo, el desembarcament a Porto Cristo” Desactiva els comentaris
  3. Ruta de Bayo Desactiva els comentaris
  4. Homenatge als porrerencs afusellats durant la Guerra Civil Desactiva els comentaris